Onze kwekerij

Al onze sneeuwklokjes komen uit onze eigen achtertuin! Daar staan namelijk bomen en struiken, en van die beschutting houden sneeuwklokjes. Vandaar dat ze niet op het land staan, bij onze andere bloembollen.

Bij alle bosjes en windsingels rond onze boerderij in de kop van Noord-Holland hebben we in de loop der jaren sneeuwklokjes geplant. En om nog meer ruimte te creren, hebben we speciaal voor hen nog wat rijen hazelaars en fruitbomen geplant.

Ons uitgangsmateriaal komt hoofdzakelijk uit de windsingels van andere boerderijen. Daarnaast hebben we materiaal verzameld uit verschillende tuinen in Nederland en in Frankrijk. En we hebben bijzondere soorten aangekocht van specialisten in Nederland en vooral in Engeland.

Planten en rooien
We planten de sneeuwklokjes op regels met zon 10 cm afstand in de regel en 20 cm tussen de regels. Het planten doen we altijd groen. Na 5 of 6 jaar rooien we de bolletjes weer op, waarna een deel verkocht wordt en een deel teruggeplant. In de tussentijd volgen we de ontwikkelingen van jaar tot jaar.

Selecties
Wanneer we tussen onze sneeuwklokjes exemplaren ontdekken die er uit springen, zetten we die apart om er speciale selecties van te kweken. Dat selecteren is een belangrijk deel van de teelt. Exemplaren kunnen in aanmerking komen omdat ze bijzonder goed groeien of erg vroeg bloeien, maar ook omdat ze opvallend groot of juist heel klein zijn. Of omdat het gewoon een heel mooi exemplaar is.
Op die manier hebben we nu een paar honderd aparte partijtjes gevormd, waarvan een aantal misschien ooit als specialiteit te koop zal zijn.

We streven er naar om sneeuwklokjes te kweken die in ieder geval goed via de bol vermeerderen, zodat zich in de tuin waar ze geplant worden mooie pollen zullen vormen. Maar we letten ook op zaadvorming, omdat dat interessant is voor wie een echt verwilderend sneeuwklokjesbestand wil aanleggen. We verzamelen daarom in juni zaad dat we meteen weer uitzaaien om speciale zaadvormende selecties te kweken.